Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten Photography: Richard Jetten.

Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie

Actueel 635 keer gelezen

Zoetermeer - Het doek valt voor het Ebony Ensemble. De gemeente Zoetermeer schrapt de jaarsubsidie en dat betekent dat het professionele orkest haar werk niet meer voort kan zetten. Oprichter en dirigent Michel Havenith is buitengewoon ontstemd dat de gemeente het enige professionele orkest van Zoetermeer zonder pardon bij het grof vuil zet. Een grote teleurstelling zeker omdat het Ebony Ensemble dit weekend twee uitverkochte zalen had met de familievoorstelling Peter en de Wolf.

Door Hélène Ouwerkerk

Voor de jaarsubsidie moet het Ebony Ensemble een beoordelingsformulier invullen. Daarin moeten kerndoelen worden omschreven zoals doelstellingen en hoeveel publiek zij denken te bereiken. “Vorig jaar zaten we een paar punten boven de grens en nu zaten we er ineens fors, terwijl er van onze kant echt niet zoveel is veranderd”, zegt Michel Havenith. Hij heeft geen vragen gesteld. “Ik heb de indruk dat het zinloos is en heb geen zin in een welles-nietes spelletje”, aldus Havenith. Hij neemt het Wim Blansjaar, wethouder cultuur, zeer kwalijk dat deze situatie is ontstaan. “Ik heb niks persoonlijks tegen hem en hij lijkt mij een vriendelijke man maar hij is totaal incapabel als wethouder. Het is natuurlijk ook al belachelijk dat de wethouder Cultuur uit een partij komt die in haar verkiezingsprogramma had staan dat cultuur in Zoetermeer niet nodig is omdat mensen daarvoor naar Den Haag kunnen gaan. Dat is echt onbestaanbaar”, zegt Havenith. “Volgens mij heeft Wim Blansjaar geen enkele notie van kunst en cultuur. Dat is niet alleen leuk en gezellig maar mag ook confronterend of zelfs schurend zijn. Hiervoor is in Zoetermeer dus geen plek.”

Cultuurvisie
Havenith maakt zich zorgen over het culturele klimaat in Zoetermeer. “Zoetermeer bungelt toch al onderaan alle lijstjes over cultuur. Ook staat het besluit haaks op de Cultuurvisie. Daar staat dat Zoetermeer een regionale en internationalel wil vervullen”, zegt Michel Havenith. “Het is mij ook al opgevallen dat er in de uitingen alleen maar over cultuur wordt gesproken en het woord ‘kunst’ is weggelaten. Net alsof kunst niet meer mag.”

Michel Havenith en het bestuur van het Ebony Ensemble hebben een open brief aan de gemeenteraadsleden gestuurd. “Niet omdat we denken dat hiermee het besluit kan worden teruggedraaid. Maar wel omdat de raadsleden er hopelijk lering uittrekken voor de toekomst. Het is natuurlijk heel zuur dat iets wat we in 12 jaar hebben opgebouwd nu zomaar wordt geschrapt”, zegt hij. 

Jaarsubsidie
Voor het Ebony Ensemble is met het schrappen van de jaarsubsidie niets anders mogelijk dan projectsubsidies per project aan te vragen. Volgens Michel Havenith biedt dat geen soelaas. “Onze concerten zoals familievoorstellingen en nieuwjaarsvoorstelling worden al ruim van te voren gepland in het programma van het Stadstheater. En ook de musici moeten worden geboekt. Dat kan niet op het laatste moment”, zegt hij.

Voor het Ebony Ensemble is het besluit van de gemeente extra zuur omdat ze juist veel verbinding hadden met andere culturele partners. “Zo zou de winnaar van de Young Music Talent Award in het CKC meespelen tijdens onze nieuwjaarsvoorstelling. En ook afgelopen weekend tijdens de familievoorstelling had het CKC een instrumententuin in de foyer gerealiseerd zodat kinderen kennis konden maken met de instrumenten”, vertelt hij. “We hebben nog voor komend jaar een samenwerking met Greg & Baud en Theater na de Dam staan. Hopelijk gaat dat nog wel door anders hebben we afgelopen weekend onze laatste noten gespeeld.” De geplande voorstellingen voor het komend jaar (de nieuwjaarsvoorstelling, de voorjaarsvoorstelling en de najaarsvoorstelling) zijn inmiddels geannuleerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51