In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.

Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer

Actueel 894 keer gelezen

Zoetermeer - Twee keer per jaar wordt een informatieavond over de overgang georganiseerd in het HagaZiekenhuis Zoetermeer. Aanvulling op wat bekend is, maar ook wat u nog niet wist betreffende de overgang, wordt besproken op deze informatieavond. Iedereen is welkom.

De overgang en hierbij behorende klachten lijken een algemeen bekend iets. Verpleegkundig overgangsconsulente Sandra van der Wielen vertelt uit ervaring dat er echter nog steeds vrouwen zijn voor wie dit onbekend is. “Ons doel voor de informatieavonden is dat vrouwen goed geïnformeerd worden en weten waar ze hulp kunnen krijgen indien nodig.”

Hormonen

Naast Sandra spreken ook een gynaecoloog en een bekkenfysiotherapeut van Impact- fysiotherapie & training. “Mijn rol die avond is vertellen over typische en atypische klachten die bij de overgang horen en waar je zoal aan moet denken. Ik leg uit wat oestrogenen doen in een lichaam. Eén derde van je leven moet je het met minder of zonder doen wat gezondheidsrisico’s kan veroorzaken. Gezondheid hierin is erg belangrijk en ik vertel wat je eraan kunt doen.” De gynaecoloog legt de rol uit van hormonen waaronder oestrogenen. “Hormoontherapie kan goed helpen, maar er heerst nog steeds een negatief gevoel hierbij. Dit is vaak gebaseerd op een ouder onderzoek waarbij andere hormonen werden gebruikt,” legt Sandra uit. De bekkenfysiotherapeut praat over bekkenbodem klachten (urineverlies) en osteoporose (botontkalking veroorzaakt door het de vermindering van oestrogenen).

Heftige klachten

Bij klachten is de eerste stap een bezoek aan de huisarts. De overgang hoort bij het leven van vrouwen en 80 procent krijgt klachten, waarvan een derde heftige klachten. De richtlijn hiervoor is een jaar geleden bij huisartsen aangepast waardoor de overgang meer uit de taboe sfeer komt en bespreekbaar wordt.

Klachten niet herkend

In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulentes (vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering). 

“Voor bedrijfsartsen is het ook belangrijk op de hoogte te zijn van overgangsklachten. Soms worden de klachten niet herkend en verward met een burn-out,” aldus Sandra. “De overgang begint rond de 45 jaar, maar het is bekend dat het ook op jongere leeftijd kan beginnen. Dan is herkenning erg belangrijk om te komen tot de juiste behandeling.”

Leefstijl

Leefstijl is eveneens een belangrijk onderwerp in deze. Voldoende slaap, goede voeding, bewegen, goed voor jezelf zorgen. “Veel vrouwen ervaren stress om alle ballen in de lucht te houden. Je moet een goede balans vinden en die dingen doen waar je energie van krijgt. Maak het bespreekbaar thuis, op je werk en onderling. Alleen al het weten hoe het zit, helpt hoe ermee om te gaan.”

Op de website van beroepsvereniging VVOC waarbij landelijk zo’n 60 verpleegkundig overgangsconsulentes zijn aangesloten, is informatie te vinden. Filmpjes op www.de.gynaecoloog.nl en er zijn uiteraard boeken over dit onderwerp, al of niet geschreven door een bekende Nederlander.

Informatieavond

De eerst volgende informatieavond over de overgang is op 21 mei van 19.15 tot 21.15 uur in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Wil je graag meer weten over de overgang? Dan ben je van harte welkom. Ook partners, werkgevers en zorgverleners mogen zich aanmelden. Er is ruimte voor 50 deelnemers.

U kunt zich voor de informatieavond aanmelden via hagaziekenhuis.nl/informatieavond-overgang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51