De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr

Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei

Actueel 603 keer gelezen

Zoetermeer - Wandelend, fietsend of per boot door en rond Zoetermeer kan weer met de Stadsgidsen Zoetermeer. Het programma voor het nieuwe seizoen van mei tot september is klaar. Op de website van Gilde Stadsgidsen Zoetermeer kunt u de tochten bekijken en boeken.

Door Kees van Rongen

“We organiseren jaarlijks wel zo’n vijftig wandel-, fiets- en boottochten in Zoetermeer en omgeving,” zegt voorzitter van de Stadsgidsen Zoetermeer Kees Doodeman. “Tijdens die tochten vertelt de stadsgids over de historie en cultuur van Zoetermeer. Komende maand is een bijzondere kennismakingsactie. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Zoetermeerse stadsgidsen zijn de fiets- en wandeltochten met een stadsgids in de maand mei gratis.”

Het nieuwe seizoen begint zaterdag 4 mei met een fietstocht De Jolly Duck route. Het vertrekpunt is bij het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) aan de Dorpsstraat 132 om 14.00 uur. De fietstocht staat onder leiding van gaststadsgids Maarten Havinga. Er wordt gefietst naar Zoeterwoude waar de Jolly Duck in de Tweede Wereldoorlog een noodlanding heeft gemaakt. Het verhaal gaat over de Amerikaanse boordschutter John McCormick, die na de noodlanding actief werd bij het Zoetermeerse verzet.
Op woensdag 8 mei is er een wandeltocht met als onderwerp het 75-jarig bestaan van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Op zaterdag 11 mei wordt de fietstocht De Molentocht georganiseerd met als vertrekpunt Molen De Hoop aan de Eerste Stationsstraat 37a. Woensdag 15 mei is de Vier Windstreken wandeling vanaf Kunstgarage Franx aan de Vlamingstraat 1 naar Hofstede Meerzigt uit 1677.

Voor de boottocht Weipoortse Vliet Stompwijk op zaterdag 25 mei zijn de kosten € 17,50 per persoon met als vertrekpunt Kaasboerderij Van Veen aan de Weipoortseweg 72a in Zoeterwoude om 14.00 uur.
Van mei tot september zijn er iedere woensdag en zaterdag fraaie tochten te boeken. Bijvoorbeeld de wandeling Geveltjestocht, The Green 5, een fietstocht door de grootste vijf natuurgebieden van Zoetermeer en een deel van de 25 buurtparken. Ook de Kunstwandeling en de fietstocht de Boerderijenroute zijn zeker de moeite waard. Na het seizoen is op 3 oktober dan nog de fietstocht Leidens Ontzet vanaf Stadsboerderij Het Buitenbeest.

De kosten voor deelname aan de wandel- en fietstochten zijn met uitzondering van de maand mei telkens € 5,00 per persoon en voor de boottochten € 17,50. Het vertrek is om 14.00 uur en de tochten duren ongeveer twee uur. Uitgebreide informatie over alle wandel-, fiets- en boottochten vindt u op Gilde Stadsgidsen Zoetermeer.

“Groepen vanaf ongeveer vijf personen kunnen het hele jaar een tocht aanvragen,” besluit Kees Doodeman. “Dat gebeurt ook steeds vaker soms een bedrijfsuitje, een familiereünie, een verenigingsbijeenkomst of een schoolactiviteit. Die tochten kunnen dan op maat van de aanvrager worden samengesteld.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 9 uur geleden
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 19 uur geleden
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 21 uur geleden
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop gisteren
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei gisteren 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik gisteren
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16
Vrijwilligers helpen met huiswerk maken.
Kansengelijkheid door studieplekken bij Piëzo 30 apr, 13:18